Tips voor het aanleggen van een Urban-Garden

Een grote tuin heeft veel meer vrijheid als het over ontwerpen gaat. Een stadstuin heeft over het algemeen een oppervlakte van rond de 60 m2. Er is best wel veel mogelijk in een stadstuin, maar het is een kwestie van durven en je creativiteit gebruiken. Het kan natuurlijk in een stad ook gaan over een balkon, patio of binnentuin.

Voor je gaat starten maak dan even een schets op papier. Waar komt de zon in je tuin en waar komt de zon op. Bekijk dan of er natuurlijke belemmeringen zijn die je kunt gebruiken. Want begin na te denken over hoe u uw tuin kunt scheiden in zones met verschillende vloeren en hoogtes. Je kunt dan denken aan hardhout, grind, stapstenen etc. Uiteraard moeten de planten een voorname plek innemen in uw tuin.

De volgende stap is het maken van plantenlijstjes met combinaties die u mooi vindt, denk aan de bloeitijd om die zoveel mogelijk te spreiden. Kijk ook hier voor tips bij webmagazine tuinenstruinen.org. Denk er ook aan om de verschillende tuinkamer(tjes) een eigen stijl te geven, dit kan bij voorkeur erg goed met planten. Een kleine wilde plantenborder moet ook lukken. Met vaste planten heb je het eerste jaar over het algemeen nog niet veel bloemen. Dit kan je oplossen door eenjarige planten te gebruiken, deze hebben altijd een uitbundige bloei.

Denk ook aan wat tuinmeubels. Bij voorkeur niet te groot omdat ze dan te dominant worden in je ontwerp. Je hebt dan tuinmeubels met hier en daar wat planten. Het is juist de kunst om je planten een opvallende rol te geven. Je kunt bij je plantkeuze ook kiezen voor een thema, zoals een bij- en vlindervriendelijke tuin of een mediterraanse tuin. Het kan ook een thema zijn van planten zoals een kruidentuin met lage haagjes in een klassiek patroon. Wat dacht u van een rozentuin, er zijn heel veel soorten voor in de kleinere tuin, de bloeitijd kan goed worden uitgesmeerd van vroeg in de lente tot aan de eerste vorst. De Engelse rozen van David Austin zijn echt een aanrader, zij bloeien lang (repeterend) en geuren meestal heerlijk. Rozen zijn er als struik (heester), op stam, als bodembedekker, klimrozen en ramblers sieren de muur of in een fruitboom. De ramblerrozen groeien over het algemeen snel en uitbundig met lange stelen.

Heldere kleuren kunnen een ruimte echt openen. Wees niet bang om een kwast te pakken en je muren en hekken bij te werken met een nieuw likje verf. Kies bij het zoeken van een kleur voor lichtere tinten om de ruimte groter te laten lijken. Witte of neutrale tinten werken goed en passen ook bij een modern tuinontwerp, terwijl terracotta of lichtroze er prachtig uit zou zien als onderdeel van een tropisch ontwerp. Terwijl zwarte schuttingen momenteel in de mode zijn. Plaats planten met opvallend groen blad voor lichtgekleurde muren om contrast te creëren en de aandacht af te leiden van abrupte grenzen.

Rood, geel en oranje planten kunnen warmte brengen in een ruimte met donkere elementen, zoals bakstenen muren. Aan de andere kant kunnen lichtblauwe en paarse tinten helpen om ruimtes te openen waardoor uw tuin groter lijkt, ook in een border waarin u blauw gebruikt in combinatie met andere kleuren geeft blauw een effect waardoor het diepte geeft in het geheel .

Klik op foto voor Borderplan-berichten op tuinenstruinen.org Een combinatie van planten, ontworpen door Jeanne van Rijs Oxalis tuinontwerpen

Als je met minimale ruimte werkt, zoals balkons en kleine binnenplaatsen, kun je kleur toevoegen door te kiezen voor een selectie van mooie en interessante potten. Andere accessoires die u kunt gebruiken zijn buitenkleden, kussens en dekens. Dit zal niet alleen helpen om de aandacht af te leiden van een klein vloeroppervlak, maar het voegt ook karakter en flair toe. U kunt ook overwegen om langs muren etc. een kleine of middelgrote muurtuin te maken. Dit kan door kant-en-klare modules aanschaffen, maar heeft u een beperkt budget dan kan het ook op de volgende manier:

DHZ: De Low-Budget Muurtuin

Ook als u een onervaren doe-het-zelver bent moet dit haalbaar zijn, vraag anders hulp.

  • Door een aantal pallets te gebruiken, kies voor de pallets die eenmalig worden gebruikt (hier staat geen codes etc. op). Zet de pallet rechtop en bedek de achterzijde met en stuk stevig plastic, het liefst vijverfolie. Haal aan de voorkant om en om een plank weg. Plaats deze plank aan de binnenzijde horizontaal bij de overgebleven planken, zo kan u het geheel vullen met potgrond en sphagnum-mos voor water vast te houden.. Zorg er wel voor dat de folie aan de achterzijde op veel plekken vast zit.
  • Gebruik plastic frisdrankflessen, kies voor een beetje stevige flessen (Fernandes, Dr. Pepper). Zaag de fles doormidden en plaats de bovenkant van de fles in de andere helft met de bovenkant (van de fles) naar beneden. Maak aan de bovenkant van het geheel twee gaatjes die u met bijvoorbeeld stevig touw vastmaakt onder de vorige fles. Boor ook nog iets van drie/vier gaatjes aan de zijkant op +/- 3/4 cm voor waterafvoer. Op deze manier blijft er water in de fles, goed voor de luchtvochtigheid.
  • Bij Ikea is er een schoenenopbergsysteem te koop die bestaan uit 4 x 2 of 5 x 2 zakken om de schoenen in te doen. Aan de bovenkant zit een haak waarmee u het geheel kunt ophangen of aan de andere vast te maken. Maak wel weer wat gaatjes net zoals we dat hierboven hebben gedaan.

Een border kan in lagen worden gemaakt. Deze techniek ligt ook aan de basis van een natuurrijke tuin. In dit bericht leest u daar meer over. Bij een border kan het bijvoorbeeld bestaan uit drie lagen.

  • De eerste laag vormt de basis, hiervoor kiezen we planten die in de breedte groeien en niet hoger zijn dan +/- 30 cm. Deze laag bevat ongeveer 40-50 % van de totale mix.
  • De middelste laag is +/- 30-100 cm hoog en bevat +/- 30-40 % van de beplanting. Verwerk in deze laag veel planten met een lange bloeiperiode. Let op een wat fijnere textuur van het blad zodat er nog genoeg zon de onderste laag beschijnt.
  • Tot slot nog 10 % aan hogere planten met bijna geen of een zeer fijn blad, bijv. grassen etc. In deze laag staan ongeveer 3 soorten planten die boven de middelste laag uitsteken

Ook is het belangrijk dat u op afwisseling let van de bladvormen (structuur). De meeste planten bloeien korter dan de periode dat ze het van hun blad moeten hebben. Vorm, kleur, textuur en structuur zijn dus eigenschappen van de plant waar u rekening mee moet houden.

Als u ook met bomen gaat werken dan is een aanrader om een boom dicht vanaf de zichtlijn te plaatsen, dus bijvoorbeeld aan de rand van het balkon. Vanuit huis lijkt de tuin dan groter. Een andere manier om uw tuin groter te laten lijken is het geleende landschap. Lees daar hier meer over.

Als je alles uit de kleine ruimte die je hebt gaat halen dan is het toch wel noodzakelijk om een keuze te maken, beter enkele dingen goed doen dan alles maar een klein beetje waardoor het eigenlijk allemaal net niks is. Probeer in ieder geval de voor jouw juiste planten te gebruiken, in je lievelings-kleuren en in de juiste geuren. Een ander dingetje is de noodzaak om de tuin netjes en opgeruimd te houden omdat het maar een kleine oppervlakte is gaat rommel snel domineren en u irriteren. Mocht u beschikken over een schuur(tje) dan kunt u de schuur ook schilderen en vervolgens royaal voorzien van vensterbanken zowel binnen als buiten. Tegen de schuur kunt u een bankje zetten aan de linker of rechter hoek. Laat van achter deze zitgelegenheid klimplanten groeien zodat de schuur kleiner lijkt dan hij in werkelijkheid is. Bij gebruik van blauwbloemigen klimmers lijkt de schuur inclusief bank ook nog verder weg, ook weer een optisch bedrog. De huidige tuintrends laten zien dat er voor natuurlijke, eerlijke en dus duurzaam wordt gekozen.

Bedenk dat een kleine tuin moeilijker te ontwerpen is dan een grote tuin. Mocht u het niet zien zitten of heeft u simpelweg geen tijd. Dan is het raadzaam om er een tuinontwerper bij te betrekken. Deze ontwerper kan u het ontwerp leveren, maar ook zorgen voor een totaalproduct inclusief planten en hoveniers.

urbanflora.org kan u helpen bij het zoeken naar een geschikte tuinontwerper. Neem dan hier contact met ons op.

Recente Berichten:

Voeg je bij 2.539 andere volgers

Vul uw e-mailadres in om notificaties te ontvangen telkens als er een nieuw bericht uitkomt. Opzeggen kan bij elk e-mailbericht.

Advertentie

What do you think about this?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.