Stefano Boeri: ‘STAD VAN DE TOEKOMST’ TELT 7.5 miljoen bomen en planten

Stefano Boeri ontwierp een zelfvoorzienende, groene stad: Smart Forest City. Waar? Vlakbij Cancun in Mexico. Voedsel en energie hoeven niet te worden geïmporteerd. Het stadsbeeld is dankzij de geplande 7,5 miljoen bomen, struiken en planten HEEL ERG GROEN. Alle recente inzichten op het gebied van de relatie groen met leefbaarheid, gezondheid, economie en duurzaamheid komen samen in zijn innovatieve ontwerp van deze Groene Stad.

Architect Boeri is bekend van zijn ‘verticale bossen’. In Milaan is een flatgebouw gerealiseerd dat als een groene smaragd oprijst in het stadsbeeld. De balkons en daken zijn rijkelijk beplant met bomen, struiken en planten. Zijn vooruitstrevende groene ontwerpen vinden navolging in de hele wereld. Dichtbij, in Utrecht verrijst Wonderwoods dat mede is geïnspireerd op zijn ideeën. Net als een verticaal bos wat er in Eindhoven gaat komen, hier worden de gevels bekleed met bomen via boomkwekerij Van den Berk.

De bouwlocatie nabij Cancun is 557 hectare ofwel bijna 6 km2 groot. Daarvan wordt maar liefst 400 hectare groen. Dat is nodig als compensatie voor de te realiseren bebouwing. Dankzij al het groen is Smart Forest City in staat om 116.000 ton koolstofdioxide te binden. Daarvoor zorgen de meer dan 120.000 planten en bomen. De meer dan 350 verschillende soorten waarborgen de variëteit van het groen in de bermen, parken en plantsoenen. Water is overal in de stad aanwezig. Zichtbaar in vijvers, kanalen en plassen. Onzichtbaar is het ondergrondse irrigatiesysteem dat het groen groen houdt. Rond Smart Forest City ligt een ring van zonnepanelen en zijn velden gereserveerd voor land- en tuinbouw. Eenmaal voltooid zal de stad woonruimte bieden aan 130.000 inwoners.

Maar het wordt geen slaapstad voor forensen. Het karakter van deze futuristische stad zal mede worden bepaald door de te stichten universiteit, een hightech innovatie campus. Op wetenschappelijk niveau wordt daar – zo zijn de plannen – samen met bedrijven gezocht naar oplossingen voor de grote milieuvraagstukken die wereldwijd spelen.

Bron

Advertentie

What do you think about this?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.