Woontorens in Amsterdam met groene gevels in seizoenen

Langs het Johan van HasseltKanaal in Amsterdam komt een woontoren. Bureau SMARTLAND richt zich daarbij op de duurzame, groene en hemelwater-vertragende aspecten van dit gebouw.Dit doen ze in opdracht van de Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A.

Het gebouw heeft een torenvolume van 45 meter hoog. Het project bevindt zich in de oude noordelijke IJ-havens, voorheen de brakke zee-arm het IJ. Daarmee staat het gebouw aan het einde van de landschappelijke gradiënt van het achterland tot aan de zee.

Het levert een gevarieerd en dynamisch beeld op, met als verrassing een spel van voorjaars- en herfstkleuren en een winterbeeld waarin groenblijvende struiken het beeld bepalen.

De basis voor de begroeiing in de gevel wordt gevormd door voldoende substraat en een volledig geautomatiseerde watervoorziening. De afvoer van de dakvlakken van de woontoren en de plint zijn begrensd. Na een bui blijft het regenwater hiermee tijdelijk op het dak. Water opgeslagen in het substraat van het groen op het dak verdwijnt door verdamping via de vegetatie. De planten op het dak gebruiken dit regenwater.

bronnen; rainproof.nl & smartland.nl