Victory Gardens ,oplossing voor voedseltekort WOII.

Jimmy West is 11 jaar en gaat helpen de oogst binnen te halen. We zijn in het jaar 1942 en door de oorlog is er een groot tekort aan voedsel ontstaan.
De Britse regering heeft een plan opgesteld genaamd “Victory Gardens” , elk braakliggend stuk terrein word gevorderd en omgetoverd tot moestuin.

Ook veel tuinen van de inwoners werden Victory Gardens, in de V.S is er gelijktijdig ook een soort gelijk programma ingesteld door de regering, hier worden in steden als New York daken gebruikt als Roof-Gardens. Kleine Jimmy staat op het punt te gaan beginnen en is onderweg naar een Victory Garden in het Londense Bethnal Green.
In het zelfde jaar werden er 31.000 schoolkinderen ondergebracht in 650 kampen over het hele V.K om mee te helpen de oogsten binnen te halen.
Dr.Carrot en beste maat Potato Pete waren twee creatie’s verzonnen door het Ministerie van Voedsel.
Een manier voor vrouwen om te helpen met de oorlog was onder andere , helpen op de boerderijen en de Victory Gardens, Deze jongedame hielp zo te zien op de boerderij,nu is zij een “Land Girl” voorheen was Iris Joyce typiste. Vrouwen die dit werk deden moesten ouder zijn dan 18 jaar, en werkten 48 uur in de week voor een minimum loon van ongeveer twee pond per week.
Momenteel is er onder de mensen steeds meer de behoefte om zelf je eigen voedsel te verbouwen en maken we steeds minder verre reizen,misschien een goed idee om de ‘Land a Hand on the Land”
vakantie’s nieuw leven in te blazen.
In 1942 deed het ministerie een oproep aan de mensen om op vrijwillige basis mee te doen aan zo’n kamp, in totaal reageerden er 350.000 vrijwilligers.
In september 1940 ontstonden in Londen de gaarkeukens , op de foto zien we een van de grootste gaarkeukens in londen ; Fishmongers’ hall .
Rond 1942 werden hier meer dan 1000 maaltijden per dag bereid voor inwoners van Londen die uit hun huis waren gebombardeerd.
Deze poster ontworpen door Abram Games in 1942 moest vrouwen aansporen om voedsel te gaan verbouwen. Of het aan het succes van de poster lag zal niemand weten maar in 1943 waren er al 10.000 vrouwen die op hun eigen grond flink aan het voedsel kweken waren.
De drukte bij de vishandel van Evelyn Mary Dunbar in 1944.
Vis was destijds niet op de “Bon” maar was wel vaak schaars.
In 1944 waren de prijzen voor vis in het V.K met 17% gestegen ten opzichte van 1939.
Vanaf 1942 ging het voedsel op de bon, dit zou nog tot 1953 gaan duren.
Op de foto zie je de basis-behoefte voor een mens per week.
Zeep,snoep en kleding waren ook op de bon.
Rond 1943 kregen 4 miljoen kinderen op school melk uitgedeeld, dit stopte begin jaren 70 toen
Margaret Tatcher aan het bewind kwam.
bronnen; The Guardian en Imperial War Museum.
Advertenties

What do you think about this?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.