Hoe nu verder !?. Permacultuur.

Hoe moeten we verder, voedselproductie zal een steeds belangrijker onderwerp worden, door de schaarste van olie wat zich al de komende jaren zal gaan openbaren.

Onze huidige voedselproductie is gebaseerd op het gebruik van olie , met machines van meer krachten dan 400 paarden word ons voedsel verbouwd.
Op deze manier voedsel produceren is dus ook de duurste, 24 uur per dag kost dat de inzet van 22 miljoen mankrachten.
Maar buiten dit gegeven om is de inzet van olie voor voedselproductie iets wat straks ,veel deskundigen spreken over een periode van tien jaar, gewoonweg niet meer mogelijk is doordat het op is!.
Voor het kweken van voedsel gebruiken we bijvoorbeeld in de akkerbouw grote machines en is er voor het transport ook nog veel kerosine of dieselolie nodig.

Bijna al het voedsel wat we kunnen kopen in de supermarkt komt van ver,en komt onze kant op via vliegtuig,schip of vrachtwagen en ook daardoor zijn we weer geheel afhankelijk van fossiele brandstof die er straks niet meer is.

Door de schaarste die er gaat ontstaan aan olie zullen de voedsel prijzen de komende jaren meer dan waarschijnlijk flink gaan stijgen waardoor dit voedsel onbetaalbaar en niet meer haalbaar word.
Daar komt ook nog eens bij dat rond het jaar 2050 de wereldbevolking met nog twee China’s is gegroeid, rond deze tijd woont 70% daarvan in een stad.
Door deze feiten is de tuinbouw overal ter wereld in beweging ( lang nog niet genoeg natuurlijk),overal zie je initiatieven ontstaan om de wijze van planten kweken anders te gaan doen en dichter bij de gebruiker te brengen vaak tot in de stedelijke bebouwing.

Op deze website proberen we een zo goed mogelijk overzicht te bieden van deze ontwikkelingen waar ter wereld dan ook.
In de rubriek “Hoe nu verder ?!” gaan we dieper in op de verschillende manieren van planten/voedsel kweken en andere vraagstukken die te maken hebben met dit grote probleem.
Gebruikt u graag de mogelijkheid om mee te doen en te denken over dit onderwerp d.m.v het berichten-formulier onder dit artikel of naar michaelbkkr@gmail.com.

DEEL 1 PERMACULTUUR.

Permacultuur vind zijn oorsprong in Australie, Bill Mollison en David Holmgren waren de grondleggers van deze manier van voedsel kweken.
De Nederlandse Permacultuur School beschrijft deze manier van kweken als volgt:

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is samenwerken met de natuur om een betere wereld voor ons allemaal te maken Als we de natuur observeren zien we dat er een systeem van principes aan het werk is. Permacultuur gebruikt deze principes om geïntegreerde systemen te ontwikkelen die voor onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschap zorgen op een gezonde en efficiente wijze. Door Permacultuur kunnen we de kwaliteit en productiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving verbeteren.

Permacultuur is het ontwerpen van systemen voor een maximale output met een minimale input. Permacultuur reikt ons de gereedschappen en processen aan die ons in staat stellen conceptuele, materiele en strategische componenten te verenigen in een ‘patroon’ of ‘plan van aanpak’ dat met minimale hulpbronnen opgebouwd en onderhouden kan worden.

In de traditionele tuinbouw word over het algemeen een mono-cultuur systeem toegepast , een gewas op een zo groot mogelijk oppervlak.
Permacultuur is een soort kweken op een meer natuurlijke manier en met respect voor de natuur en het milieu, de planten groeien door elkaar en ook word de hoogte van een tuin/bos goed gebruikt.
Als het ware word met Permacultuur in verschillende lagen voedsel gekweekt.
Een perceel word dus zo aangelegd dat op een relatief klein oppervlak zoveel mogelijk alle ruimte en lagen goed worden benut.

Veelal word gebruik gemaakt van vaste planten zodat er niet vaak hoeft worden gezaaid. een goede permacultuur-tuin is geheel als eco-systeem in evenwicht waardoor er minimaal onderhoud is.
Het begrip in lagen kweken moet je zo zien dat er bijvoorbeeld op de grond lage planten komen zoals soorten kruiden,dan struiken met bijvoorbeeld veel bessen,en dan hogere bomen met bijvoorbeeld fruit.
In de permacultuur word gebruik gemaakt van een zo groot mogelijke plant-diversiteit , een gemiddelde tuin heeft al gauw zo’n 250 soorten planten.
Voor de natuur en ons milieu is een grote bio-diversiteit van groot belang, als mens zijn wij vervreemd geraakt van de natuur.
En toch is de natuur de oorsprong van al ons voedsel, de diversiteit van wat wij eten is door de loop der tijd bepaald door wat de tuinbouw makkelijk , snel en winstgevend voor ons ging kweken.
Daardoor zijn wij natuurlijk veel beperkter in keuze dan onze over,over grootouders , deze gemakzuchtige houding van de mensheid heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ons leven er niet gezonder op werd.

bamboo
bamboo (Photo credit: Mahmud Farooque)

Als we in de wilde natuur kijken zou de Orang Oetan het dier zijn wat de mens het meest benaderd,
Orang oetan’s hebben kennis van meer dan 400 verschillende soorten bladeren,takken en bessen
in hun leefomgeving.
Mijn punt is dus duidelijk,wij als mens hebben onszelf enorm beperkt in de diversiteit van ons voedsel  door onder andere het verliezen van het contact met de natuur .
Een groot voordeel van permacultuur is dus de grotere keus die u heeft, er is immers zo veel voedsel om u heen waar u geen benul van de eetbaarheid van had.
De soort planten die gebruikt ggat worden hangt natuurlijk voor een groot stuk af van waar ter wereld uw tuin zich bevind, in warmere regionen word bijvoorbeeld Bamboo ook veel gebruikt.
Met Bamboo kan je zelfs huizen bouwen maar stomen van jonge scheuten kan ook voedsel opleveren
er zijn Bamboo soorten die in deze landen wel 20-30 cm groeien per dag.
Kort samengevat is een Permacultuur-tuin/bos een nagebootst eco-systeem waar eetbare planten en bomen gekweekt worden in zoveel mogelijk soorten,die door elkaar geplant worden en waar gebruik gemaakt word van de hoogte-lagen d.m.v struiken en bomen.
Dit alles met veel respect voor de natuur en omgeving.
Overal ter wereld zie je dit soort eetbare bossen en tuinen ontstaan, in Detroit bijvoorbeeld is er onlangs door de gemeente een heel eetbaar bos aangelegd.
Dichter bij huis is er op initiatief van bewoners rondom het Amsterdamse Sarphatiepark in het park een begin gemaakt van het planten van eetbare bomen.
Een gemiddelde permacultuur-tuin van rond de 200 m2 kan indien goed aangelegd voedsel leveren aan 7-8 gezinnen.

Meer over dit onderwerp vind je op Urbanflora-Tube

Martin Crawford’s Forest Garden.

Farm for the future,Docu/48 min.

Permacultuur kanaal op Urbanflora-Tube (73 video’s)

Op de volgende websites vind je meer over Permacultuur;

Permacultuur School Nederland.

Permacultuur Nederland.

Enhanced by Zemanta

What do you think about this?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.